Selfieitä ja omakuvia – ysiluokat kulttuurikurssilla

Selfieitä ja omakuvia – ysiluokat kulttuurikurssilla

Sosiaalinen media tuli, näki ja voitti. Muutamassa vuodessa se on mullistanut kokonaan tavan, jolla näemme itsemme ja vaikuttanut jokaisen siihen osallistuvan identiteettiin, kokemukseen omasta itsestä.  Muun muassa näitä ilmiöitä käsiteltiin Annantalon järjestämällä kulttuurikurssilla #snapshot#photo#comment, jolle 9A ja 9C-luokat osallistuivat syys-marraskuussa.

Internetissä vietetty aika on moninkertaistunut vain muutamassa vuodessa. Aikuisille tutuin sosiaalisen median palvelu Facebook on nuorten keskuudessa jo aikaa sitten kuollut ja kuopattu. Nyt vuonna 2014 some-palveluita hallitsee kuviin keskittyvä Instagram. Sykli on nopea: palveluita tulee ja menee. Seuraava iso juttu on jo tuloillaan – ehkä ensi kuussa tai vuoden päästä.

Koulumme ysiluokkalaiset pääsivät kulttuurikurssilla pohtimaan omaa mediaidentiteettiään, jatkuvaa sosiaalisessa mediassa näkyvillä olemista ja osallistumista.

Suomen Valokuvataiteen museon #snapshot-näyttelyssä tutustuttiin näppäilykuvan historiaan satavuotiaista perhealbumien otoksista aina nykyiseen, valtaisaan sähköiseen kuvatulvaan asti. Keskusteluissa pohdittiin kuvien käyttöä, julkisuutta ja myös voimaa yhteiskunnallisen muutoksen välineenä. Työpajassa oppilaat pääsivät myös kameran taakse, kuvaamaan itseään ja kaveria, omana itsenään ja erilaisissa rooleissa.

Myöhemmin lokakuussa nuoret työstivät taiteilijakaksikko Anne Rossi-Horton ja Miila Vainion vetämässä työpajassa ajatusta omakuvasta taiteessa. Työpajassa maalattiin sekatekniikalla kuvia ihanneminästä samoin kuin siitä, millaisena nuoret eivät haluaisi itseään nähdä tai kokea. Töistä tuli upeita!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(c) Mauri Tahvonen

Vierailuja oli monipuolisella kurssilla syksyn mittaan useita, ja muun muassa teimme galleriavierailun taiteilija Marita Liulian näyttelyyn Golden Silence sekä hänen tuottamaansa  Swan Song -tanssiesityksen ensi-iltaan Aleksanterin teatterissa.

Anna-Mari Karjalainen

äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s