Edistyksellisen hyvä kouluruokamme palkittiin!

Helsingin Rudolf Steiner -koulun kokonaisvaltainen toiminta nuorten ruokakulttuurikasvatuksen hyväksi palkittiin Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston vuoden 2015 ruokakulttuuripalkinnolla 25. helmikuuta Helsingissä. Palkinnon jakoi ruokakulttuurin professori Leena Mäkelä, ja vastaanottivat kotitalousopettaja Lena Lietepohja ja Oppilasravintola Rudolfin ravintolapäällikkö Tuija Ruuska.

professori mäkelä jakoi palkinnon– Käytämme 6000 euron palkintosumman kehittääksemme kotitalousopetusta. Toiveenamme on esimerkiksi sisällyttää kotitalousopetus yhä enenevissä määrin muihin aineisiin, kuten historiaan, kemiaan ja puutarhaoppiin, koulun ruokatoimikunnan puheenjohtaja, kotitalousopettaja Lena Lietepohja sanoo. – Aiomme myös jakaa tietoa muiden koulujen kanssa eettisen ja ekologisen kouluruokailun edistämiseksi. Haluamme olla mallikoulu ja edelläkävijä nuorten ruokakulttuurikasvatuksen ja kouluruokailun kehittämisessä, Lietepohja toteaa.
Nuorten ruokakulttuurikasvatus.

Helsingin Rudolf Steiner -koulu on kaksikielinen (suomi ja ruotsi) yhtenäiskoulu, joka tarjoaa opetusta esikoulusta abiluokkaan. Oppilaita on noin 900 ja henkilökuntaa 120. Koulu on perustettu vuonna 1955. Koulussa on toiminut yli 10 vuotta ruokatoimikunta, johon kuuluu oppilaita, vanhempia, henkilökuntaa ja opettajia. Toimikunta kokoontuu 2-3 kertaa lukukaudessa pohtimaan ruoka-asioita ja tavoitteita kouluruoan osalta. Ruokatoimikunta myös valvoo kouluruoan laatua sekä järjestää luentoja ja kursseja.
Ruokakulttuurikasvatuksen tavoitteet.

Koulu tähtää kaikessa toiminnassaan kestävään kehitykseen. Oppilaiden ympäristökasvatusta tuetaan opettamalla kestävän kehityksen periaatteita, kuten jätteiden kierrätystä ja ruokahävikin minimoimista. Steinerkoulutuksen periaatteisiin kuuluu paitsi vatsan täyttäminen myös aistien stimuloiminen. Näin kouluruokailu on tärkeä osa koulun pedagogiikkaa. On tärkeää, että ruoka on hyvää ja terveellistä sekä tarjoillaan kauniilla ja houkuttelevalla tavalla. Rauhallinen aterioiminen on myös tärkeä osa oppilaiden viihtyvyyttä. Tapakasvatusta tuetaan vahvistamalla hyvien ruokailutapojen oppimista ja toiset ihmiset huomioivaa käyttäytymistä.
Oppilaiden omat koulupuutarhat.

Oppilaat aloittivat vuonna 2012 koulupuutarhaprojektin, jossa koululaiset käyvät Kumpulan koulupuutarhassa viljelemässä ja keräämässä satoa. Kesällä 2013 oppilaat perustivat koulun pihaan lähipuutarhan. Viljelylaatikoissa kasvatettu sato käytetään pääasiassa kotitalousopetuksessa. Tavoitteena on, että puutarhaprojekti olisi osa koulun opetussuunnitelmaa. Oppilaat osallistuvat myös erityisille maatalousleireille koulunkäynnin eri vaiheissa. Pienet koululaiset vierailevat yleensä lähialueen maatilalla keväisillä päiväretkillä istuttamassa esimerkiksi perunoita, joita he sitten syksyllä nostavat. He kylvävät myös viljaa, jonka korjaavat syksyllä. Lukion opetussuunnitelmaan kuuluu viikon mittainen maatalousleirikoulu.
Pohjoismaiset ja suomalaiset yhteistyöprojektit

Helsingin Rudolf Steiner -koulun pohjoismainen ja eurooppalainen yhteistyö alkoi keväällä 2012, kun EU-rahoitusta saanut ruotsalainen ruokailun edistämisryhmä vieraili koulussa. Yhteistyö ruotsalaisten kanssa jatkuu edelleen. Vuonna 2012 koulu järjesti marraskuun ravintolapäivänä 1800-luvun pop-up kahvilan Café Alexander. Kahvilaprojektin yhteistyökumppaneihin lukeutuivat Café Ekberg, Sinebrychoffin taidemuseo ja Hotelli- ja ravintolamuseo. Vuonna 2014 koulu jatkoi erilaisten ruokaan liittyvien projektien järjestämistä muun muassa Kalasataman Teurastamossa. Keväällä koululla järjestettiin gaala-illallinen koulun alumnitoiminnan aloittamiseksi yhteistyössä Michelin-kokkien Filip Langhoffin ja Sasu Laukkosen kanssa. Viimeisimpänä on aloitettu yhteistyö Jamie Oliver Food Revolution Helsinki -edustajan, ravinto- ja fysioterapeutti Mariel Mettälän kanssa. Koulu on osana Helsingin ruokakulttuuristrategia -projektia, joka edistää päiväkoti- ja kouluruokailua.
HARVARD-Ruokapyramidi

Koulussa on tarjolla yhtenä päivänä viikossa kasvisruoka ja puuro, muina päivinä sekaruoka, kasvisruoka ja puuro. Joka päivä tarjoillaan erityisruokavaliota noudattaville omat vaihtoehdot. Lisäksi tarjotaan vähintään kolmea eri tuoresalaattia, joista ainakin yksi koostuu hapanvihanneksista. Kasvisruokavaihtoehto on on ollut tarjolla jo 1980-luvulta. Koulu noudattaa Harvardin ruokapyramidia, joka vastaa steinerpedagogista näkemystä: mm. lihan osuutta korvataan osittain kasviksilla. Myös aamupalavaihtoehdot ja välipalat ovat laadukkaita ja noudattavat yleisiä, kouluruoalle asetettuja tavoitteita. Koulussa ei ole limonadi- tai makeisautomaatteja.
Kouluravintola Rudolf

Koulun ruokala ei ole ruokala vaan oppilaiden ravintola; Ravintola Rudolfin palveluntuottaja KK Kruska aloitti toimintansa 1. elokuuta vuonna 2013 koulun molemmissa kiinteistöissä Lehtikuusentiellä ja Paraistentiellä. Keittiöissä valmistetaan yhteensä noin 1000 ateriaa päivittäin. Raaka-aineet ovat korkealaatuisia; luomua, tuoreita ja lisäaineettomia, myös jonkun verran biodynaamisia. Hankinnoissa paikalliset tuottajat ja luomuviljelijät asetetaan etusijalle. Koulu rakentaa päivittäiset ruoka-annokset 70-100 prosenttisesti luomusertifioiduista raaka-aineista. Raaka-aineiden saatavuuden lisääntyessä tavoitetta korotetaan.
Kaksi omaa koulukeittiötä

Koulussamme on kaksi omaa keittiötä, jotka on rakennettu 1950-luvulla. Tuolloin keittiöihin tehtiin suuret kylmiöt, mikä mahdollistaa isojen erien ostamisen edulliseen hintaan sesongin aikana. Multajuureshuoneissamme voimme käsitellä raaka-aineet. Ympäristönäkökohdat ovat etusijalla paitsi ruuan tuotannossa ja valmistuksessa myös kuljetuksessa; ruoka-aineiden kuljetusten on perustuttava lyhyitä kuljetusmatkoja suosiviin päätöksiin sekä lähituotantoon ja vuodenaikojen vaihtelun huomioon ottamiseen.

kouluruokapalkintotilaisuus kuoroPalkinnonjakotilaisuudessa esiintyi koulun kuoro ja orkesterin edustajia musiikinopettaja Aliina Mäkitalon johdolla.  Juhlapuhujana oli opetusministeri Krista Kiuru, joka oli vaikuttunut nuortemme esityksestä.

Kiuru puhuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s