Tet-harjoitteluja yläkoulussa ja lukiossa!

Steinerkoulussa työelämääntutustuminen kuuluu paitsi yhdeksännen luokan, myös lukion opetussuunnitelmaan. 

Tänä vuonna yhdeksäsluokkalaiset Aino Koivusaari, Sini Pirttikangas ja Otso Viinamäki sekä lukion toisen vuoden opiskelija Oona Louhos kirjoittivat blogiin kokemuksistaan TET-harjoittelussa.

Museo- ja piharetkiä Vuorilinnan esikouluryhmässä

Aino Koivusaari

Olin TETissä Päiväkoti Vuorilinnan esikouluryhmässä. Esikoulu sijaitsee Kannelmäen sivukoulun yhteydessä. Ryhmässä jossa olin, oli 13 lasta ja kaksi aikuista. Työtehtäviäni oli lasten kanssa pelailu ja leikkiminen sekä auttaminen ulkoillessa ja metsäretkillä. Lisäksi tein kaikenlaisia pieniä hommia, kuten pyyhin pöytiä, valvoin lepohetkiä ja ulos mentäessä autoin lapsia ulkovaatteiden pukemisessa.

Kahden viikon aikana teimme mm. retken museoon, jossa oli ohjattu toiminnallinen musiikkipolku. Siellä laulettiin lauluja, leikittiin ja etsimme eskarilaisten kanssa aarretta. Retki oli lasten mielestä hauska, etenkin kun he saivat lähtiessään mukaansa pienet marmorikuulat. Molempina viikkoina teimme myös pihavierailun kyseisen viikon tähtieskarilaisen kotipihalle. Eskarilainen sai esitellä oman pihansa ja valita viisi

paikkaa, joissa hänestä otettiin valokuva. Vierailulla autoin järjestämään kuvan ottoa tai vahdin sillä aikaa muita eskarilaisia. Eskarilla kuvat tulostettiin ja laitettiin esille.  

Lisäksi viikkojen aikana pelasin lasten kanssa paljon lautapelejä, olin mukana opetushetkissä joissa harjoiteltiin kirjaimia ja numeroita sekä avustin pistetyöskentelyssä pitämällä kirjainten harjoittelu pistettä.

  TET-jakso todella täytti odotukseni. Esikoulun henkilökunta oli ystävällistä ja mukavaa, he ottivat minut lämpimästi vastaan ja mukaan työyhteisöön. Työnteko oli minulle mieluisaa, sillä työpaikan ilmapiiri oli rento ja työtehtävät mukavia. Lasten kanssa oleminen oli kaikenkaikkiaan hauskaa!

 

Toimittajan hommissa elokuvalehdessä

Sini Pirttikangas

Olin kaksiviikkoisen TET-jakson Episodi-lehden toimitusharjoittelijana. Episodi on Popmedian julkaisema lehti, jossa arvostellaan elokuvia ja kerrotaan harrastajille alan uutisia. Minulle tulee tämä lehti kotiin, ja päätin kysyä toimitukseen TETiin.

Tehtävät olivat pääosin kirjoitustehtäviä tai käännöstehtäviä. Kirjoitin uutisjuttuja nettisivuille ja käänsin niitä myös englannin kielestä. Tein myös muutaman uutisjutun ja muita kirjoitushommia.  Pääsin myös kirjoittamaan lehteen muutaman elokuva-arvostelun.

Pidin todella työstä, vaikka välillä oli hieman rasittavaa istua tietokoneen ääressä kirjoittamassa, jos ei ollut mitään inspiraatiota, ja teksti vain tökki. Sitten kun teksti lähti sujumaan, suuri into palasi ja tekstiä vain syntyi. Työ oli melko äidinkielellistä, kun joka ikinen kirjoitusvirhe piti korjata, mutta loppua kohden aloin nauttimaan siitäkin, ja  nautin yhä enemmän, kun kirjoitusvirheitä oli koko ajan vähemmän.

 

Minulla oli hauskaa, ja se olikin loppujen lopuksi pääasia. Kokemuksesta oli paljon hyötyä! Opin käyttämään mäkkiä (ei sitä ruokapaikkaa vaan tietokonetta). Myös kirjoittaminen sujuu paljon luontevammin, ja tekstiä on paljon helpompi tuottaa. TÄmän kokemuksen jälkeen tuskin katson elokuvia samalla tavalla kuin ennen.

Pidin todella kokemuksesta ja suoisttelen todella menemään sellaiseen paikkaan TETiin, johon haluaa, eikä vain johonkin ruokakauppaan (paitsi jos sinne haluaa) ja seuraamaan unelmiaan.

 

Harrastaja frisbeegolfliikkeessä

Otso Viinamäki
Tein TET-jaksoni kaupassa nimeltä Frisbee Point. Kaupassa myydään kaikkea, mitä frisbeegolfaaja pelatessaan tarvitsee, ja se on monen mielestä oikea harrastajan karkkikauppa.

Työtehtäviini kuului mm. myymälän ylläpitoa sekä nettitilausten keräämistä ja pakkaamista. Olen itsekin lajin harrastaja, ja odotin TET-jaksolta paljon. Monet tehtävistäni olivat yksinkertaisia ja helppoja suorittaa, mutta kyllä jakson aikana sattui vastaan haasteitakin. Isoin haaste oli se, kun jouduin pimeässä varastossa etsimään frisbeegolf-laukkuja ja sitten kokoamaan niitä.

Jakso vastasi suurelta osin odotuksiani, mutta kyllä tylsiäkin päiviä tuli. Talvi ei ole frisbeegolfille otollisinta aikaa ja tästä syystä kaupassa saattoi olla välillä todella hidasta. Opin uutta tietokoneista ja siitä, miten liike-elämä toimii. Uskon, että kokemuksestani oli paljon hyötyä.

 

 

 

Myyjänä second hand -myymälässä

Oona Louhos

Työharjoitteluviikkoni vietin UFF Second Hand -myymälässä. UFF -yhdistyksen tavoitteena on kehitysmaiden olojen parantaminen. Konkreettisena välineenä tälle toimii vaatteiden kierrätys. Kierrätyksestä tulevien tulojen ansiosta saadaan aikaan muun muassa erilaisia hankkeita esimerkiksi kehitysmaissa tapahtuvan opetuksen parantamiseksi.

Usein ajatellaan, että kierrätysliikkeiden toiminta on yksinkertaista. Kierrätettävien asioiden saaminen eteenpäin ja kiertoon on kuitenkin lukuisien tekijöiden summa.

Työharjoitteluviikkoni koostui muun muassa vaatteiden henkaroinnista, lajittelusta, esillepanosta ja myymälän siisteyden ylläpitämisestä. Sain samalla paljon tarkentavaa tietoa yhdistyksen toiminnasta ja kuulin, mitä se oikeastaan pitää sisällään. Se oli kiinnostavaa.

Uskon,  että TET -viikosta on ollut hyötyä työkokemuksen saamisen vuoksi sekä myös kyseisten asioiden oppimisen kannalta. Minulla ei ollut tietynlaisia odotuksia, sillä en ollut varma, minkälaista työ kyseisessä paikassa olisi. Viihdyin kuitenkin!

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s